Skip directly to content

Info-en bomendag 8 December

on Fri, 12/14/2012 - 15:30

Op Zaterdag 8 December hielden we een infodag, gecombineerd met een werkdag voor de aanplant van de bomen. Een frisse maar mooie en zonnige dag, met veel gezelligheid en plezier! 

Van 11 tot 12 zaten we met een kleine groep in een cirkel en lichtten we het principe van CSA en de werkwijze van De Wakkere Akker toe. Een groot deel van de aanwezigen was erg enthousiast en schreef zich onmiddelijk in. Zo groeit onze ledenlijst stap voor stap aan. We merkten dat we in kleine groep veel meer vragen kregen, en dat was voor ons ook erg leerrijk.

Nadat we samen een tasje lekkere wortel-gembersoep (dankuwel Ann!) aten, zijn we begonnen aan de aanplant van de fruitbomen. De donderdag ervoor zijn we de 12 hoogstam- en 12 halfhoogstam fruitbomen gaan ophalen bij ecoflora in Halle.  Niet simpel om bomen van 4m lengte in een camionette van 2,5m te krijgen. Maar met wat passen en (heel voorzichtig...) plooien lukte het net. 

Die week was er veel regen gevallen, en de eerste sneeuw. Door al dat water was de waterstand op het veld behoorlijk gestegen. Vooral op de plaats die we voorzien hadden om de fruitbomen te planten bleek de waterstand veel te hoog. De kans dat de jonge bomen het in zo'n modderpoel zouden overleven was nogal klein. Na wat denkwerk hebben we besloten het anders aan te pakken. Een tiental bomen hebben we reeds geplant in de kastagnedreef. Die is hoger en droger gelegen. De kastagnebomen lijden allemaal aan een ziekte. Als we die binnen een jaar of twee vellen, zal de dreef toch behouden blijven, maar dus met fruitbomen. 

Voor de andere bomen zoeken we nog een oplossing. Momenteel staan ze ingekuild in de moestuin van Nik en Sam. Waarschijnlijk zullen we voor deze bomen heuveltjes moeten voorzien. 

Terwijl diegenen die zin hadden de spieren te laten rollen begonnen met graven, ging een grote bende aan de slag met het hooi. Op de vorige werkdag hadden we de botten al opengebroken, nu moest het hooi nog mooi losgemaakt en over het veld verspreid worden. Op zich geen zwaar werk, maar de hoeveelheid hooi is echt enorm. Als je hier met 1 of 2 personen aan begint, ben je meer dan een week bezig. Met een tiental gaat dat al een heel stuk sneller natuurlijk! Zelfs de kindjes werkten erg hard mee en hebben zich nog eens lekker vuil kunnen maken. De zonsondergang maakte het een beetje te kil om met het natte hooi te sleuren, maar we hebben toch ongeveer de helft van het grote veld kunnen doen.

Bedankt allemaal !  

 

 

Post new comment