Skip directly to content

Bezoek Maya-boeren

on Mon, 10/29/2012 - 09:20

Op zaterdag 8 Oktober kregen we een kort bezoek van een Groep Maya-boeren uit Guatemala. Ze waren op uitnodiging van de gemeente Herent enkele weken in het land, in het kader van een project dat uitwisseling tussen beide gemeenschappen tot doel heeft.

Die zaterdag bezochten ze, om zich een beeld te schetsen van onze landbouw, verschillende landbouwbedrijven in Herent: groot-en kleinschalige veeboeren, groenteboeren met verkoop op de veiling en met thuisverkoop, een appelkweker, de melkautomaat, bioboerderij Wriemeling en sociale boerderij De Wikke. En natuurlijk kon een economisch vernieuwend project als De Wakkere Akker ook niet ontbreken.

We hebben het bezoek erg kort gehouden omdat de gasten duidelijk vermoeid waren van de lange dag vol bezoeken; we stonden als allerlaatste op het programma. Ook waren ze duidelijk ons Oktober-weertje niet gewoon: ze stonden te bibberen met hun jas aan.

Heel kort probeerden we hen uit te leggen wat de aanpak van CSA en zelfoogst is, en wat de gevolgen zijn voor boer en leden.  Maar het idee leek moeilijk tot hen door te dringen. De samenwerking tussen boer en consument, en het idee dat leden op voorhand een faire bijdrage leveren en niet gewoon een product kopen, was voor hen zo vreemd dat het waarschijnlijk wat meer tijd nodig heeft om door te dringen. Enkele dagen later stond op hun programma ook een bezoek aan 'De Witte Beek' in Bierbeek. Misschien hebben ze intussen beter bergrepen wat het achterliggende idee is, als ze het verhaal voor een tweede keer hoorden, en ook eens een zelfoogstboerderij in werking konden zien. Want ook op hun schaal, en in de moeilijke economische omstandigheden waarin zij moeten telen, kan (een vorm van) CSA misschien een oplossing bieden. Het zaadje is in hun hoofd gezaaid, eens kijken of er iets uit kan groeien.

Ook wij kunnen nog veel van hen leren. Waar zij in ons systeem nog een tekortkoming zien, is onze band met Moeder Aarde. We doen wel ons best de natuur en het ecologisch systeem in ere te herstellen, maar ons spiritueel contact met de aarde is nog te beperkt. We richten ons enkel op de bovenste laag en kijken vooral naar de chemische en mechanische eigenschappen, maar vergeten de aarde zelf te danken en te eren. Ongetwijfeld hebben ze gelijk, en dat geeft wel stof tot nadenken... .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

And the reason is, what we imply by beauty is mostly a shorthand for something else. here

Post new comment