Skip directly to content

Blog

Profo vzw kookt van woede

on Mon, 11/11/2013 - 16:54

Een van onze leden, Liesbeth, begeleidt jongeren uit het deeltijds beroepsonderwijs voor Profo Vzw in Haasrode. Ze leerde de jongeren gedurende twee weken over armoede en verspilling van voedsel. Als afsluiter namen ze deel aan de actie 'Ik kook van woede' van 11/11/11. De Wakkere Akker schonk wat groenten en ze maakten er drie ketels soep mee, die verkocht werden voor het goede doel. 

Een verslagje van Liesbeth: 

'De soepactie afgelopen maandag was een groot succes!

Farmers of the Earth

on Sun, 09/08/2013 - 09:12

Sympathisant Wim schreef onderstaande gedicht na het bezoeken van enkele 'cleane' olijfboomgaarden. 

Zijn bedenkingen bij onze manier van voedsel produceren, Round Up en onze verantwoordelijkheid over Moeder Aarde schrijft hij neer op mooie stenen en verspreidt hij op boerderijen. Ook bij ons liet hij een exemplaar achter. Een mooi en pakkend gedicht, dat we een plaatsje op het veld zullen geven. 

 

Farmers of the Earth

Farmers of the Earth
Let’s remember our true duty
We may harverst all her gifts
but respect all of her beauty

Sustain her

Lente. (Nu dan. Zeker?)

on Fri, 06/07/2013 - 07:17

Lente

Ze liet op zich wachten,
hield zich op in de botten en de loten,
trok zich terug onder nul en
in het kraken van beken en sloten,
achter opgetrokken kragen,
afgedragen sjaals en ongeduldig klagen.

Zo lagen wij voor de lente op de loer:
...schonk ze ons een eerste blik,
ging dan weer schuchter op de vlucht
en trok zo - aan en af - ons
aan de mouw wanneer we net
weer ingewinterd waren.

Nu dan. Zeker? Ja, ze kriebelt en
kietelt. Haalt prikkelend ons
de schaduw uit de ogen en
als een lachbui schiet
de akker wakker en
giechelt ons de vreugde
van een eerste oogst bijeen.

(Johan Van Eeckhout -

Artefact vereeuwigt 'De Wakkere Akker'

on Tue, 03/12/2013 - 10:16

In het kader van Artefact 2013, het kunstenfestival in Leuven, werden er foto's genomen tijdens de Infodag op 10 September. Samen met andere foto's van duurzame projecten uit de regio, werden 2 foto's van De Wakkere Akker omgetoverd tot schilderijen. Het prachtige resultaat hieronder.

De allereerste Wakkere Akker-kiempjes !

on Mon, 03/04/2013 - 20:55

Op 18 Februari zaaiden we de allereerste plantjes (toch al een 4000 zaadjes) voor de Wakkere Akker. In samenwerking met bioboerderij 'Wriemeling

Info-en werkdag 24 februari 2013

on Mon, 03/04/2013 - 20:38

Een werkdag met veel plannen op de agenda, maar toen we 's morgens uit het raam keken sloegen we lichtjes in paniek: sneeuw! 

En de voorspellingen voor de rest van de dag waren al niet veel beter: de hele dag rond het vriespunt, met sneeuw en regen. Niet bepaald het ideale weer om het veld op te gaan... .

Toch maar alles klaargezet voor het infomoment. En zowaar: vijf dappere geïnteresseerden waagden zich over de glibberige baan tot bij ons. Bij een tasje thee gaven we wat uitleg over de zelfoogstboerderij. 

Op de werkdag kwamen natuurlijk enkel de echte die-hards af: Ann & Michel missen

Info-, Haksel-, Tunnel- en Grachtjesdag, Zaterdag 2 Februari

on Thu, 02/14/2013 - 20:08


In tegenstelling tot de weersverwachtingen, was het toch een mooie zaterdag. We begonnen wederom met een klein inleidend infomoment waarop toch weer een aantal geïnteresseerden afkwam. Na vandaag komt het aantal ingeschreven mensen op De Wakkere Akker toch al aan een klein 100-tal. Yihaa...we worden een flinke groep, en samen  creëren we een mooi, gezond project.

Na het infomoment konden we even genieten van vers gefabriceerde pompoen-rosemarijnsoep door Wendy, en pasta-homemade pesto door An. Allemaal zeer lekker! 

De bedoeling als werkdag was vooral

Info-en bomendag 8 December

on Fri, 12/14/2012 - 15:30

Op Zaterdag 8 December hielden we een infodag, gecombineerd met een werkdag voor de aanplant van de bomen. Een frisse maar mooie en zonnige dag, met veel gezelligheid en plezier! 

Van 11 tot 12 zaten we met een kleine groep in een cirkel en lichtten we het principe van CSA en de werkwijze van De Wakkere Akker toe. Een groot deel van de aanwezigen was erg enthousiast en schreef zich onmiddelijk in. Zo groeit onze ledenlijst stap voor stap aan. We merkten dat we in kleine groep veel meer vragen kregen, en dat was voor ons ook erg leerrijk.

Nadat we

Eerste infodag 'een jaar gezondheid'

on Mon, 11/12/2012 - 20:44

Op 10 November 2012 stelde 'The Companion' voor de eerste keer haar jaarprogramma 'een jaar gezondheid' voor. Dit is een nieuw, weldoordacht begeleidingsprogramma dat als doel heeft mensen een jaar lang te begeleiden op een pad dat tot een gezond leven leidt. Na dit jaar zouden de deelnemers in staat moeten zijn onafhankelijk, dwz zonder artsen of medicatie, hun gezondheid  te onderhouden.

De zorgvuldig gekozen ingrediënten van dit programma zijn: twee maal per weel samen bewegen, twee maal per week een Mindfulnesstraining, per jaar een

Bezoek Maya-boeren

on Mon, 10/29/2012 - 09:20

Op zaterdag 8 Oktober kregen we een kort bezoek van een Groep Maya-boeren uit Guatemala. Ze waren op uitnodiging van de gemeente Herent enkele weken in het land, in het kader van een project dat uitwisseling tussen beide gemeenschappen tot doel heeft.

Die zaterdag bezochten ze, om zich een beeld te schetsen van onze landbouw, verschillende landbouwbedrijven in Herent: groot-en kleinschalige veeboeren, groenteboeren met verkoop op de veiling en met thuisverkoop, een appelkweker, de melkautomaat, bioboerderij Wriemeling en sociale boerderij De Wikke.

Pages